poniedziałek, 29 września 2008

Coś o sobie


Jak można się domyślić jestem kobietą ;), od ok. 9 lat wegetarianką, niezamężną, ale też nie całkiem wolną (szybką też nie), bezdzietną oraz kurą domową z zamiłowania :)
Lubię gotować, stąd też lekko kulinarny początek mojego bloga. Interesuje mnie szeroko pojęta medycyna naturalna, ale raczej w wersji "dla siebie", nie udzielam porad zawodowo :)
Na co dzień zajmuję się, poza gotowaniem, korektą tekstów, czytaniem - zarówno książek papierowych, jak i elektronicznych. Od czasu do czasu tworzę hobbystycznie biżuterię szydełkową - głównie kolczyki i broszki, ale o tym jeszcze tutaj napiszę przy najbliższej okazji oraz dodam odpowiednie ilustracje.
Lubię też zwierzaki, choć sama aktualnie żadnych nie mam. Z tym punktem wiąże się sprawa pewnych bezdomnych kotków, które zamieszkały na parkingu naszego osiedla. Były 3 + mama, z tym że mama całkiem dzika. Kotki też nie pozwalają do siebie podejść. Trochę poszperałam w sieci i znalazły się osoby, które na co dzień pomagają kotom, same mają już dużą gromadkę. Kotki miały być złapane, niestety na ten moment udało się schwytać dopiero jednego - a właściwie jedną, bo to koteczka. Była dużo mniejsza od pozostałej dwójki, bura z rudymi cętkami.
U góry zdjęcie ziewającej Dorotki - bo tak nazwali ją nowi opiekunowie :) Koteczka jest śliczna, zdrowa, ma dobry apetyt i pięknie załatwia się do kuwety, niestety panicznie boi się dotyku, do którego nie miała okazji przywyknąć... Martwimy się, że jeśli pozostanie dzika, to nie uda się znaleźć jej nowego domu, bo teraz jest w tymczasowym. W każdym razie trzymam za nią mocno kciuki i mam nadzieję, że ktoś jeszcze zechce się do tego trzymania przyłączyć.


niedziela, 28 września 2008

Pieczarkowo :)


Faszerowane pieczarki

Składniki dla 2 osób:

8 dużych pieczarek
pół szklanki brązowego ryżu
pół szklanki czerwonej soczewicy
zielona pietruszka
ząbek czosnku
łyżka oleju lub oliwy
ser żółty (2 duże plasterki)

sól, pieprz

Soczewicę i ryż ugotować do miękkości (można razem). Od pieczarek oderwać ogonki, pokroić drobno, podsmażyć na oleju. Połączyć z ryżem i soczewicą, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Nałożyć farsz do pieczarek, na wierzch położyć kawałki żółtego sera. Zapiekać w żaroodpornym naczyniu w średnio nagrzanym piekarniku do momentu, aż pieczarki zaczną mięknąć, a ser się stopi. Podawać z sałatą lub dowolną surówką.

sobota, 27 września 2008

No to pora na pierwsze przepisy :)

Kotlety z brokułów i ryżu lub kaszy jaglanej

Składniki:

połówka dużego brokuła
szklanka ugotowanego ryżu lub kaszy jaglanej
bułka tarta
mielony kminek
kurkuma
sól, pieprz i dowolne inne przyprawy

Brokuła ugotować do miękkości, dokładnie rozgnieść widelcem, dodać ryż lub kaszę, bułkę tartą w takiej ilości, żeby dało się bez trudu formować kotlety. Doprawić kminkiem, kurkumą, solą i resztą przypraw. Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Podawać z sosem pieczarkowo-paprykowym.

Sos pieczarkowo-paprykowy

Składniki:

jedna czerwona papryka
6-8 średnich pieczarek
koncentrat pomidorowy
łyżka mąki
sól, pieprz, czerwona mielona papryka (najlepiej ostra)

Pieczarki pokroić w dość drobną kostkę, poddusić, gdy będą miękkie dodać pokrojoną w podobna kostkę paprykę i dusić razem aż papryka zmięknie. Kilka łyżek koncentratu pomidorowego zmieszać z łyżką mąki, dodać kilka łyżek wody, wlać do pieczarek z papryką, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką.


Witam wszystkich na moim blogu. Będę tu zamieszczać wegetariańskie i wegańskie przepisy kulinarne, ciekawostki z dziedziny medycyny naturalnej, rozmaite swoje przemyślenia oraz różne różności. Proszę o wyrozumiałość w ocenach, gdyś jest to mój blogowy pierwszy raz :)

Pozdrawiam wszystkich czytelników.

Sylwia