wtorek, 23 marca 2010

Co jedzą wegetarianie? Część 7.

Spaghetti z brokułami i wędzonym tofu
Składniki:
- 10 różyczek brokuła
- pół pęczka pietruszki
- 2 łyżki oleju (np. z pestek winogron) i/lub połówka awokado
- pół kostki wędzonego tofu
- porcja razowego spaghetti dla 2 osób
- sól

Brokuły pokroić, ugotować w osolonej wodzie. Pietruszkę posiekać, zmiksować z brokułami, olejem i awokado na krem. Ugotować spaghetti, zmieszać z masą brokułową, posypać tartym wędzonym tofu i zajadać ze smakiem :)

poniedziałek, 15 marca 2010

Co jedzą wegetarianie? Część 6.

Wegetariańska "rybka", czyli polenta w panierce.

Polenta - a cóż to takiego? - zapytasz być może. To po prostu kasza kukurydziana ugotowana na gęsto. Po zastygnięciu można ją kroić na dowolne kawałki, panierować, smażyć, dusić itd. Ja proponuję paluszki polentowe w panierce. Potrzebne będą:

- szklanka kaszy kukurydzianej
- 2 szklanki wody
- przyprawy - ja użyłam ziół prowansalskich, pieprzu i przyprawy Vega (bez glutaminianu sodu)
- bułka tarta
- jajko
- olej do smażenia

Kaszę gotujemy z 2 szklankami wody, jeśli jest zbyt rzadka to mieszamy do momentu odparowania nadmiaru płynu, przyprawiamy. Gorącą wylewamy do prostokątnego naczynia i wygładzamy, powinna mieć ok. 1-1,5 cm grubości. Gdy ostygnie możemy ją kroić na podłużne "paluszki", panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoto. Jest pyszna. Jeśli ktoś lubi, zamiast podanych przypraw można użyć glonów np. nori (nadają "rybi" posmak).

Smacznego!