poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Co jedzą wegetarianie? Część 8.

Omlet z  wędzonym tofu

Składniki:
- 3 jajka (najlepiej 0 lub 1)
- pół kostki wędzonego tofu
- kilka łyżek mąki orkiszowej lub pszennej
- pół papryki czerwonej (lub innej)
- kilka gałązek zielonej pietruszki
- bazylia - świeża lub suszona
- olej do smażenia
- sól, pieprz, szczypta sody oczyszczonej

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z mąką i solą, dodać wody, aby masa miała konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Białka ubić ze szczyptą sody na sztywną pianę. Delikatnie połączyć masę żółtkową z ubitym białkiem, wylać na posmarowaną olejem, rozgrzaną patelnię (najlepiej robić to w 2 turach albo na dużej patelni). Na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę tofu, paprykę, posiekaną pietruszkę, posypać bazylią i pieprzem. Smażyć aż do momentu ścięcia się jajek, ewentualnie, jeśli z wierzchu są surowe, przeciąć na pół i odwrócić na chwilę na drugą stronę (można też wstawić do nagrzanego piekarnika).
Podawać z surówkami, sałatą itp.