niedziela, 28 września 2008
Pieczarkowo :)
Faszerowane pieczarki
Składniki dla 2 osób:
8 dużych pieczarek
pół szklanki brązowego ryżu
pół szklanki czerwonej soczewicy
zielona pietruszka
ząbek czosnku
łyżka oleju lub oliwy
ser żółty (2 duże plasterki)
sól, pieprz
Soczewicę i ryż ugotować do miękkości (można razem). Od pieczarek oderwać ogonki, pokroić drobno, podsmażyć na oleju. Połączyć z ryżem i soczewicą, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Nałożyć farsz do pieczarek, na wierzch położyć kawałki żółtego sera. Zapiekać w żaroodpornym naczyniu w średnio nagrzanym piekarniku do momentu, aż pieczarki zaczną mięknąć, a ser się stopi. Podawać z sałatą lub dowolną surówką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brzmi przyjemnie, lubię pieczarki. Ale przy apetycie T. 8 pieczarek to propozycja porcji na pół osoby... no, góra 2/3 ;)
OdpowiedzUsuńno wiesz, zawsze można sobie pomnożyć :D
OdpowiedzUsuńByle SIĘ nie rozmnożyć ;)
OdpowiedzUsuń