Kotlety z brokułów i ryżu lub kaszy jaglanej
Składniki:
połówka dużego brokuła
szklanka ugotowanego ryżu lub kaszy jaglanej
bułka tarta
mielony kminek
kurkuma
sól, pieprz i dowolne inne przyprawy
Brokuła ugotować do miękkości, dokładnie rozgnieść widelcem, dodać ryż lub kaszę, bułkę tartą w takiej ilości, żeby dało się bez trudu formować kotlety. Doprawić kminkiem, kurkumą, solą i resztą przypraw. Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Podawać z sosem pieczarkowo-paprykowym.
Sos pieczarkowo-paprykowy
Składniki:
jedna czerwona papryka
6-8 średnich pieczarek
koncentrat pomidorowy
łyżka mąki
sól, pieprz, czerwona mielona papryka (najlepiej ostra)
Pieczarki pokroić w dość drobną kostkę, poddusić, gdy będą miękkie dodać pokrojoną w podobna kostkę paprykę i dusić razem aż papryka zmięknie. Kilka łyżek koncentratu pomidorowego zmieszać z łyżką mąki, dodać kilka łyżek wody, wlać do pieczarek z papryką, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Czy to będzie jadalne, jeśli zamiast brokułów użyję kalafiora? :)
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie próbowałam... ale jak dobrze przyprawisz to na pewno zjadliwe :)
OdpowiedzUsuń