Cynk - pierwiastek niezbędny do życia, uczestniczący w wielu procesach życiowych, po części odpowiadający za odporność organizmu, stan naszej skóry, płodność. Słowem - bardzo istotny. W wielu źródłach możemy spotkać się z opinią, że najlepszym źródłem cynku jest mięso, a w szczególności ostrygi. Mnie jednak, gdy myślę o cynku, jako pierwszy przychodzi na myśl słonecznik. I nie bez powodu, bo zarówno słonecznik (pestki), jak i dynia (również pestki) to znakomite źródła nie tylko żelaza czy magnezu, ale także cynku. No tak, ale pestek nie jemy zazwyczaj aż tak dużo, a przynajmniej nie powinniśmy, choćby ze względu na bardzo dużą kaloryczność. Co warto zatem jeść, aby nie zabrakło nam cynku? Oto cynkowe hity:
- zielony groszek
- szpinak (chociaż tu zawsze warto pamiętać o zawartości kwasu szczawiowego i nie nadużywać szpinaku)
- kasza gryczana
- pieczarki
- awokado
- brokuły
- i... musztarda (czyli gorczyca)
Warto o tym wiedzieć :) Niektórzy przechodząc na wegetarianizm, po prostu wykluczają mięso i jedzą po staremu nie zastępując straconych składników...
OdpowiedzUsuń