niedziela, 28 września 2008

Pieczarkowo :)


Faszerowane pieczarki

Składniki dla 2 osób:

8 dużych pieczarek
pół szklanki brązowego ryżu
pół szklanki czerwonej soczewicy
zielona pietruszka
ząbek czosnku
łyżka oleju lub oliwy
ser żółty (2 duże plasterki)

sól, pieprz

Soczewicę i ryż ugotować do miękkości (można razem). Od pieczarek oderwać ogonki, pokroić drobno, podsmażyć na oleju. Połączyć z ryżem i soczewicą, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Nałożyć farsz do pieczarek, na wierzch położyć kawałki żółtego sera. Zapiekać w żaroodpornym naczyniu w średnio nagrzanym piekarniku do momentu, aż pieczarki zaczną mięknąć, a ser się stopi. Podawać z sałatą lub dowolną surówką.

3 komentarze:

  1. Brzmi przyjemnie, lubię pieczarki. Ale przy apetycie T. 8 pieczarek to propozycja porcji na pół osoby... no, góra 2/3 ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. no wiesz, zawsze można sobie pomnożyć :D

    OdpowiedzUsuń

Tutaj możesz pozostawić ślad swojej wizyty. Zapraszam!