Poniżej przedstawiam dane dotyczące zawartości żelaza w niektórych produktach roślinnych (czyli wegetariańskich, a nawet wegańskich). Średnie zapotrzebowanie na żelazo u dorosłej osoby wynosi ok. 15 mg na dobę. O rozmaitych niuansach związanych z przyswajaniem pisałam już tutaj, więc nie będę się powtarzać. Podane wartości dotyczą w większości produktów suchych (suszona fasola, groch czy pestki dyni) i są wyrażone w miligramach na 100 gramów (z wyjątkiem melasy).
soja | 8 |
fasola biała | 6,9 |
pietruszka nać | 5 |
groch | 4,7 |
soczewica zielona | 7,6 |
soczewica czerwona | 5,8 |
siemię lniane | 5,7 |
słonecznik ziarno | 4,2 |
sezam | 5,9 |
kasza jaglana (proso) | 4,8 |
dynia pestki | 15 |
quinoa | 10 |
buraczki gotowane | 1,4 |
mak | 14 |
rodzynki | 3,3 |
melasa – łyżka | 3,2 |
pokrzywa | 16,6 |
Przepraszam za zamieszanie z tym wpisem, Blogger mi zwariował i nie mogę z nim dojść do ładu. Teraz wartości powinny być prawidłowe, chociaż nie są już posortowane (obawiam się ponownej edycji).
OdpowiedzUsuńmyslałam o pokrzywie dla 17miesięcznej córy,ale boję się czy małym tak dzieciom mozna i ile powinna pić aby pomogło na podniesienie hemoglobiny,żelaza?
OdpowiedzUsuńMożna, warto dodać do zupki takiej zmielonej, np. łyżeczkę dziennie. O ile akceptuje takie dodatki.
OdpowiedzUsuń