niedziela, 13 stycznia 2013

Zawartość żelaza w produktach roślinnych


Poniżej przedstawiam dane dotyczące zawartości żelaza w niektórych produktach roślinnych (czyli wegetariańskich, a nawet wegańskich). Średnie zapotrzebowanie na żelazo u dorosłej osoby wynosi ok. 15 mg na dobę. O rozmaitych niuansach związanych z przyswajaniem pisałam już tutaj, więc nie będę się powtarzać. Podane wartości dotyczą w większości produktów suchych (suszona fasola, groch czy pestki dyni) i są wyrażone w miligramach na 100 gramów (z wyjątkiem melasy).

soja 8
fasola biała 6,9
pietruszka nać 5
groch 4,7
soczewica zielona 7,6
soczewica czerwona 5,8
siemię lniane 5,7
słonecznik ziarno 4,2
sezam 5,9
kasza jaglana (proso) 4,8
dynia pestki 15
quinoa 10
buraczki gotowane 1,4
mak 14
rodzynki 3,3
melasa – łyżka 3,2
pokrzywa 16,6

3 komentarze:

  1. Przepraszam za zamieszanie z tym wpisem, Blogger mi zwariował i nie mogę z nim dojść do ładu. Teraz wartości powinny być prawidłowe, chociaż nie są już posortowane (obawiam się ponownej edycji).

    OdpowiedzUsuń
  2. myslałam o pokrzywie dla 17miesięcznej córy,ale boję się czy małym tak dzieciom mozna i ile powinna pić aby pomogło na podniesienie hemoglobiny,żelaza?

    OdpowiedzUsuń
  3. Można, warto dodać do zupki takiej zmielonej, np. łyżeczkę dziennie. O ile akceptuje takie dodatki.

    OdpowiedzUsuń

Tutaj możesz pozostawić ślad swojej wizyty. Zapraszam!