poniedziałek, 18 lutego 2013

Roślinne źródła wapnia


Wapń kojarzy się powszechnie z mocnymi kośćmi i zębami. Ale nie jest to jego jedyna rola. Jedną z ważniejszych funkcji jest bowiem udział w kurczeniu i rozkurczaniu mięśni. Ma również swoją rolę w krzepnięciu krwi, przewodzeniu impulsów nerwowych, aktywowaniu enzymów. Jeżeli źle się odżywiamy i mocno zakwaszamy organizm, pobiera on wapń z kości, aby przywrócić równowagę kwasowo-zasadową, a to zdecydowanie nie służy naszym kościom.
Gdzie, poza najpowszechniej kojarzącym się mlekiem, znajdziemy wapń? Wbrew pozorom jest wiele takich produktów, niektóre z nich zawarłam w tabeli poniżej. Podczas zbierania danych natrafiłam na wiele rozbieżności, stąd wartości "od do". Trzeba również pamiętać, że oprócz zawartości ważna jest przyswajalność, a ta nie będzie dobra przy niedoborze witaminy D. Także spożywanie niezmielonych ziaren sprawi, że przejdą one przez przewód pokarmowy w stanie praktycznie nienaruszonym i nie dostarczą nam tego cennego składnika. Mała uwaga na temat sezamu - bardziej wartościowy jest sezam niełuskany, stąd tak duża różnica.
Dzienne zapotrzebowanie na wapń to ok. 1000 mg, zwiększa się ono w okresie wzrostu, a także np. w ciąży.
Alternatywna tabela w ciekawym artykule.

Roślinne źródła wapnia mg/100 g
sezam 60-1500
mak 1400
brokuły 40-110
figi suszone 70-160
soja 190-260
czosnek 180
jarmuż 205-230
szpinak 150
migdały 270
liście mniszka 170
kapusta 40

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tutaj możesz pozostawić ślad swojej wizyty. Zapraszam!