sobota, 27 września 2008

No to pora na pierwsze przepisy :)

Kotlety z brokułów i ryżu lub kaszy jaglanej

Składniki:

połówka dużego brokuła
szklanka ugotowanego ryżu lub kaszy jaglanej
bułka tarta
mielony kminek
kurkuma
sól, pieprz i dowolne inne przyprawy

Brokuła ugotować do miękkości, dokładnie rozgnieść widelcem, dodać ryż lub kaszę, bułkę tartą w takiej ilości, żeby dało się bez trudu formować kotlety. Doprawić kminkiem, kurkumą, solą i resztą przypraw. Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Podawać z sosem pieczarkowo-paprykowym.

Sos pieczarkowo-paprykowy

Składniki:

jedna czerwona papryka
6-8 średnich pieczarek
koncentrat pomidorowy
łyżka mąki
sól, pieprz, czerwona mielona papryka (najlepiej ostra)

Pieczarki pokroić w dość drobną kostkę, poddusić, gdy będą miękkie dodać pokrojoną w podobna kostkę paprykę i dusić razem aż papryka zmięknie. Kilka łyżek koncentratu pomidorowego zmieszać z łyżką mąki, dodać kilka łyżek wody, wlać do pieczarek z papryką, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką.

2 komentarze:

  1. Czy to będzie jadalne, jeśli zamiast brokułów użyję kalafiora? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem, nie próbowałam... ale jak dobrze przyprawisz to na pewno zjadliwe :)

    OdpowiedzUsuń

Tutaj możesz pozostawić ślad swojej wizyty. Zapraszam!