środa, 19 sierpnia 2009

Mus jabłkowo-morelowy bez cukru


Ostatnio zrobiłam mus (dżem? konfiturę?) z jabłek (papierówek) i moreli, wyszedł całkiem smaczny, podam przepis ;)
Mniej więcej równe ilości jabłek i moreli (jabłek może być trochę więcej), kilka (odpowiednio do ilości świeżych owoców) moreli suszonych (ja używam niesiarkowanych, ale siarkowane na pewno też się sprawdzą). Jabłka i morele umyć, obrać (skórki zjeść, bo to witaminy ;)), pokroić na małe kawałki. Dodać namoczone wcześniej i drobno pokrojone suszone owoce, dusić często mieszając, gdyby się zrobiło zbyt gęste trzeba dolać wody. Po otrzymaniu pożądanego smaku i konsystencji można zmiksować, bo pewnie zostały kawałki suszonych moreli (u mnie tak było). Gorący mus przełożyć do słoików i zapasteryzować, ewentualnie skonsumować od razu :)
PS Przepis nie zawiera cukru, jeśli komuś brak cukru przeszkadza to oczywiście można dodać, natomiast za słodzik służą tu suszone morele.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tutaj możesz pozostawić ślad swojej wizyty. Zapraszam!