wtorek, 8 września 2009

Co jedzą wegetarianie? Część 4.

Dziś bez zdjęcia, za to smakowicie, czyli przepis na wegetariański pasztet (pieczeń) z soczewicy.
Potrzebna będzie zielona i czerwona soczewica (np. po 1 szklance suchej), płatki owsiane, czosnek, majeranek, sól i inne dowolne przyprawy oraz tłuszcz (olej, masło) do wysmarowania formy.
Soczewicę zieloną namaczamy lub tylko płuczemy i gotujemy przez 10 minut, po czym wsypujemy dokładnie wypłukaną soczewicę czerwoną. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy dokładnie i dosypujemy płatki owsiane (lepsze będą płatki już zmielone), mieszamy, dodajemy zmiażdżony czosnek (ja dodałam 2 ząbki, ale ilość jest dowolna), przyprawy, mieszamy bardzo dokładnie. Masa powinna być dość gęsta, na pewno nie może być wodnista (jeśli jest zbyt rzadka dodajemy więcej płatków).
Formę keksową smarujemy tłuszczem i obsypujemy płatkami owsianymi (lub bułką tartą), nakładamy masę soczewicową i pieczemy w piekarniku do momentu, gdy na wierzchu utworzy się skorupka (trzeba sprawdzać też patyczkiem, czy środek jest odpowiednio upieczony).
Podajemy do obiadu, np. z kaszą, surówkami i sosem pieczarkowym lub do kanapek. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tutaj możesz pozostawić ślad swojej wizyty. Zapraszam!