sobota, 23 października 2010

Co jedzą wegetarianie? Część 10.

Dzisiejszy przepis to nic odkrywczego, ale ponieważ piszę rzadko, to podam, może kogoś zainspiruje :)

Makaron wstążki z warzywami, "dziobaczkami" i sosem na bazie jogurtu

Składniki:

makaron wstążki Lubella Gniazda z 5 Zbóż
mały kubek jogurtu naturalnego
paczka "dziobaczków" lub 150 gramów krajanki sojowej przyprawionej wcześniej na ostro i podsmażonej
pół małej białej lub włoskiej kapusty (lub kawałek dużej)
1 czerwona papryka
sól, pieprz, kurkuma, suszona lub świeża zielona pietruszka
1-2 ząbki czosnku

Kapustę i paprykę pokroić na paski, wrzucić do dużego naczynia (woka, rondla, patelni). dodać trochę wody i ewentualnie oleju, posolić i dusić do miękkości. Osobno wymieszać jogurt z łyżeczką kurkumy, pieprzem, zieloną pietruszką, dodać zmiażdżony lub bardzo drobno posiekany czosnek.
Do podduszonych warzyw wrzucić "dziobaczki", zalać sosem, wymieszać. Osobno ugotować 5-6 gniazd makaronu. Makaron wrzucić do reszty potrawy i podduszać jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje i oblepi makaron i warzywa. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tutaj możesz pozostawić ślad swojej wizyty. Zapraszam!