poniedziałek, 3 grudnia 2012

Dynia i ziemniaki pieczone z rozmarynem i tymiankiem

Wspaniałe, proste i pyszne danie, które mogłabym jeść codziennie, a które wymaga jedynie sprawnego piekarnika.
Potrzebne będą:

  • ziemniaki
  • dynia (ja używam piżmowej - to ta w kształcie gruszki)
  • olej
  • sól
  • rozmaryn i tymianek
Dynię i ziemniaki obrać, pokroić na kawałki (średnie ziemniaki na np. 4 części), wrzucić do żaroodpornego naczynia (ja używam zwykłej dużej blachy do ciasta), posolić, posypać tymiankiem i rozmarynem, dodać 2 łyżki oleju, dokładnie wymieszać ręką, żeby olej pokrył warzywa i blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, włączyć termoobieg, piec do zrumienienia (w środku pieczenia można trochę poprzewracać ziemniaki i dynię, żeby się równomiernie upiekły).

I to tyle, życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tutaj możesz pozostawić ślad swojej wizyty. Zapraszam!