sobota, 1 grudnia 2012

Wapń w diecie wegetariańskiej

Często uważa się, że wegetarianie, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość wapnia, powinni spożywać spore ilości nabiału. Przeciętna osoba, którą zapytamy, gdzie znaleźć wapń, odpowie, że w mleku, serze itp. Tymczasem jest wiele innych źródeł tego cennego dla naszych kości pierwiastka. Godne polecenia to:
  • warzywa liściaste, ze szczególnym uwzględnieniem kapustnych
  • figi
  • migdały
  • mak
  • soja (tofu, mleko sojowe, także dodatkowo fortyfikowane wapniem)
  • i największy "wapniowy hit", czyli sezam.

Oczywiście możliwości jest więcej, ja wymieniam tu tylko niektóre, ponieważ myślę, że warto uwzględnić te produkty w diecie, aby była ona urozmaicona, smaczna i zdrowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tutaj możesz pozostawić ślad swojej wizyty. Zapraszam!