środa, 2 stycznia 2013

Polifenole - dlaczego nie zawsze są pomocne?


Polifenole to substancje z grupy przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Zasadniczo służą one naszemu zdrowiu, zapobiegają nowotworom i ułatwiają leczenie, zmniejszają stany zapalne, chronią naczynia krwionośne, w skrócie - wydłużają młodość i odnawiają organizm. Bogatymi źródłami polifenoli są m.in.:
  • herbata - zwłaszcza zielona,
  • oliwa z oliwek,
  • czerwone wino i czerwone winogrona,
  • owoce takie jak jagody czy aronia,
  • kawa,
  • kapusta,
  • czosnek.
Mimo to nie zawsze wskazane jest spożywanie produktów bogatych w polifenole, a dotyczy to zwłaszcza wina, kawy i herbaty. Dlaczego? Ponieważ te substancje wiążą się w jelitach z żelazem, tworząc kompleksy, które już nie mogą być wykorzystane przez organizm i są po prostu wydalane. Praktykując regularnie popijanie posiłków herbatą, możemy znacznie zahamować przyswajanie żelaza, w konsekwencji nabawiając się nawet anemii (wchłanianie spada o ok. 60%, w przypadku kawy o 40%). Warto zatem zmienić ten nawyk, a wspomniane napoje pić dla zdrowia pomiędzy posiłkami. Jeśli już koniecznie chcemy popijać jedzenie, to pijmy napoje zawierające witaminę C - np. wodę z sokiem z cytryny. Jak wiadomo witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, także hemowego (zawartego w mięsie).
O żelazie pisałam więcej tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tutaj możesz pozostawić ślad swojej wizyty. Zapraszam!