czwartek, 27 grudnia 2012

Wegetariańskie źródła cynku



Cynk - pierwiastek niezbędny do życia, uczestniczący w wielu procesach życiowych, po części odpowiadający za odporność organizmu, stan naszej skóry, płodność. Słowem - bardzo istotny. W wielu źródłach możemy spotkać się z opinią, że najlepszym źródłem cynku jest mięso, a w szczególności ostrygi. Mnie jednak, gdy myślę o cynku, jako pierwszy przychodzi na myśl słonecznik. I nie bez powodu, bo zarówno słonecznik (pestki), jak i dynia (również pestki) to znakomite źródła nie tylko żelaza czy magnezu, ale także cynku. No tak, ale pestek nie jemy zazwyczaj aż tak dużo, a przynajmniej nie powinniśmy, choćby ze względu na bardzo dużą kaloryczność. Co warto zatem jeść, aby nie zabrakło nam cynku? Oto cynkowe hity:
  • zielony groszek
  • szpinak (chociaż tu zawsze warto pamiętać o zawartości kwasu szczawiowego i nie nadużywać szpinaku)
  • kasza gryczana
  • pieczarki
  • awokado
  • brokuły
  • i... musztarda (czyli gorczyca)
Oczywiście na tym nie koniec, to tylko mały wycinek produktów, które warto jeść, gdy mamy niedobór cynku oraz aby temu problemowi zapobiegać.

1 komentarz:

  1. Warto o tym wiedzieć :) Niektórzy przechodząc na wegetarianizm, po prostu wykluczają mięso i jedzą po staremu nie zastępując straconych składników...

    OdpowiedzUsuń

Tutaj możesz pozostawić ślad swojej wizyty. Zapraszam!