Poniżej przedstawiam dane dotyczące zawartości żelaza w niektórych produktach roślinnych (czyli wegetariańskich, a nawet wegańskich). Średnie zapotrzebowanie na żelazo u dorosłej osoby wynosi ok. 15 mg na dobę. O rozmaitych niuansach związanych z przyswajaniem pisałam już tutaj, więc nie będę się powtarzać. Podane wartości dotyczą w większości produktów suchych (suszona fasola, groch czy pestki dyni) i są wyrażone w miligramach na 100 gramów (z wyjątkiem melasy).
| soja | 8 |
| fasola biała | 6,9 |
| pietruszka nać | 5 |
| groch | 4,7 |
| soczewica zielona | 7,6 |
| soczewica czerwona | 5,8 |
| siemię lniane | 5,7 |
| słonecznik ziarno | 4,2 |
| sezam | 5,9 |
| kasza jaglana (proso) | 4,8 |
| dynia pestki | 15 |
| quinoa | 10 |
| buraczki gotowane | 1,4 |
| mak | 14 |
| rodzynki | 3,3 |
| melasa – łyżka | 3,2 |
| pokrzywa | 16,6 |

Przepraszam za zamieszanie z tym wpisem, Blogger mi zwariował i nie mogę z nim dojść do ładu. Teraz wartości powinny być prawidłowe, chociaż nie są już posortowane (obawiam się ponownej edycji).
OdpowiedzUsuńmyslałam o pokrzywie dla 17miesięcznej córy,ale boję się czy małym tak dzieciom mozna i ile powinna pić aby pomogło na podniesienie hemoglobiny,żelaza?
OdpowiedzUsuńMożna, warto dodać do zupki takiej zmielonej, np. łyżeczkę dziennie. O ile akceptuje takie dodatki.
OdpowiedzUsuń